Utrzymywanie domu właściwie zdezynfekowanego przy użyciu odpowiednich produktów to dbanie o siebie i dobre samopoczucie swojej rodziny.

Podłogi i inne powierzchnie

Dom jest jednym z miejsc, gdzie ludzie powinni zwracać większą uwagę, jeśli chodzi o higienę i możliwości zakażenia mikrobiologicznego. Jest to także kluczowe w społeczeństwach, w których ludzie spędzają więcej niż 75% swojego czasu w pomieszczeniach zamkniętych.​

Utrzymywanie domu właściwie zdezynfekowanego przy użyciu odpowiednich produktów to dbanie o siebie i dobre samopoczucie swojej rodziny. Powierzchnie, które mają kontakt z naszymi rękoma, żywnością i obuwiem są bardziej podatne na zanieczyszczenie przez niepożądane mikroorganizmy z zewnątrz, które mogą powodować wiele chorób skóry i układu oddechowego. Powierzchnie mające styczność z rękoma i żywnością są potężnymi nośnikami zakażenia krzyżowego, ponieważ zbierają one wszystkie typy drobnoustrojów. Podłogi i dywany są także możliwymi nośnikami w miarę jak stykają się one z butami, źródłem zakażenia pochodzącego z zewnątrz (splunięcia, odchody…).

Ostatnie badania ujawniają cztery rodzaje ryzyka rozprzestrzeniania się infekcji:

  • Wilgotne pomieszczenia lub niektóre miejsca np. zlewy, rury kanalizacyjne itd., gdzie mikroby mogą łatwo się namnażać. Regularne odkażanie środkiem dezynfekującym, wystarczy aby ograniczyć tego typu ryzyko.
  • Przedmioty służące do mycia ciała lub domu, takie jak gąbki, zmywaki, ścierki, rękawice, ręczniki itd. także mogą być siedliskiem ogromnej liczby zarazków. Tym samym stanowią one zagrożenie wzajemnego zakażenia, poprzez używanie ich przez większość domowników. Aby ograniczyć ryzyko zakażenia, myj lub pierz ww. rzeczy po użyciu i przechowuj je w suchym miejscu.
  • Miejsca i/lub powierzchnie stykające się z naszymi rękami lub żywnością są też znaczącymi nośnikami zarazek. Troszcząc się o czystość naszych rąk zmniejszamy ryzyko zainfekowania członków naszej rodziny.
  • Ostatni rodzaj klasyfikacji obejmuje podłogi, dywaniki, meble w jadalni czy sypialni które w mniejszym stopniu narażają nas na zakażenie. Te miejsca również należy utrzymywać w czystości, a pomieszczenia często wietrzyć.