Kuchnia
W domu najczęściej przebywamy w kuchni i właśnie w kuchni znajdziemy najwięcej niebezpiecznych zarazków, takich jak Listeria czy Salmonella, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.
W tym wypadku pierwszą zasadą profilaktyki powinno być mycie rąk mydłem dezynfekującym lub antybakteryjnym lub używanie roztworu hydroalkoholowego.
Ważna jest dezynfekcja i czyszczenie miejsc, w których panują warunki szczególnie sprzyjające namnażaniu się zarazków.
Kliknij w teksty i zapoznaj się z naszymi poradami dotyczącymi pielęgnacji kuchni:
Ścierki kuchenne
Ścierki kuchenne, którymi wycieramy naczynia i ręce są siedliskiem wielu zarazków!
Pamiętaj, że trzeba je regularnie wymieniać.
Pranie w temperaturze minimum 60°C zabija zarazki. Alternatywnie możesz wybrać DEZYNFEKUJĄCY DODATEK DO PRANIA – BIAŁE KWIATY , skuteczny już w 30°C. Do prania bardzo brudnych ścierek, z tłustymi plamami użyj Sanytolu ODPLAMIACZ DEZYNFEKUJĄCY. Usuwa plamy i jednocześnie zabija 99,9% bakterii, pozostawiając tkaniny idealnie czyste, zdezynfekowane i pachnące. Stosować 2 łyżki proszku na jedno pranie w pralce.
Gąbki
Używamy gąbek do czyszczenia, a przecież są jednym z najbrudniejszych przedmiotów w naszym domu! Ze względu na wilgoć, gromadzą się w niej bakterie, które ponownie przenosimy na czyszczone powierzchnie. Do dezynfekcji gąbki użyj produktu Sanytol Protect SANYTOL ŚRODEK DO DEZYNFEKCJI I ODTŁUSZCZANIA KUCHNI, nasącz gąbkę płynem i zostaw na 15 minut, następnie wypłucz i zostaw do wyschnięcia. Twoja gąbka jest czysta i gotowa do ponownego użycia!
Deski do krojenia i blaty
Deski do krojenia i blaty mają bezpośredni kontakt z żywnością. Z tego powodu trzeba je systematycznie czyścić i dezynfekować przed użyciem, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków. W tym celu spryskaj je produktem
SANYTOL Protect SANYTOL ŚRODEK DO DEZYNFEKCJI I ODTŁUSZCZANIA KUCHNI , pozostaw na 15 minut i spłucz czystą wodą.
Unikaj krojenia warzyw, które będziesz spożywał na surowo, po mięsie, drobiu lub owocach morza, aby zapobiec zanieczyszczeniom krzyżowym żywności.
Kosz na śmieci
Kosz na śmieci należy często myć i dezynfekować, aby zapobiec powstawaniu brzydkich zapachów.
Do mycia i dezynfekcji kosza na śmieci można użyć Sanytol UNIWERSALNY ŚRODEK CZYSZCZĄCY I DEZYNFEKUJĄCY – EUKALIPTUS lub CHUSTECZKI CZYSZCZĄCE I DEZYNFEKUJĄCE – EUKALIPTUS, które są praktyczne i proste w użyciu, a jednocześnie czyszczą i dezynfekują.
Lodówka
Wbrew przyjętym stereotypom, bakterie mogą rozwijać się w niskich temperaturach!
Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest mycie całej lodówki co dwa tygodnie. W tym celu umyj i zdezynfekuj lodówkę w środku, używając na przykład
SANYTOL UNIWERSALNY ŚRODEK CZYSZCZĄCY I DEZYNFEKUJĄCY – EUKALIPTUS Dokładnie umyj drzwi lodówki, których dotyka się przy wkładaniu i wyciąganiu produktów, następnie umyj środek lodówki: półki, pojemniki na warzywa, przegródki, itp.
Zalecana temperatura lodówki powinna wynosić od 0°C do 4°C.
Zlew i kran
Na zlewie kuchennym znajduje się 100 000 razy więcej zarazków, niż na toalecie! To wilgotne miejsce, z materią organiczną pochodzącą z resztek żywności, sprzyjającą namnażaniu się zarazków.
Codziennie czyść i dezynfekuj zlew, np. produktem SANYTOL SANYTOL ŚRODEK DO DEZYNFEKCJI I ODTŁUSZCZANIA KUCHNI. Pamiętaj także o czyszczeniu kranu, ponieważ dotykasz go podczas przygotowywania posiłków lub dotykasz zabrudzonymi rękami.
Żeby zapobiec pojawianiu się nieprzyjemnych zapachów, zwracaj uwagę, aby resztki jedzenia nie trafiały do odpływu, ponieważ ich nagromadzenie w syfonie przyczynia się do rozwoju bakterii, powodujących powstawanie nieprzyjemnych zapachów.
Podłoga
Myj i dezynfekuj podłogę w domu. Szczególnie dokładnie myj miejsca w pobliżu mebli kuchennych, zabrudzonych tłuszczem i resztkami jedzenia.
Możesz zastosować w tym celu SANYTOL PŁYN CZYSZCZĄCY DO PODŁÓG I INNYCH POWIERZCHNI – EUKALIPTUS. Do codziennego mycia: wlać 2 nakrętki płynu na 5L wody. Do dokładniejszej dezynfekcji: używać bezpośrednio na podłogę, następnie wytrzeć czystą, mokrą ścierką.